Mondmasker of niet: Nielse Jaarmarkt is opnieuw schot in de roos

Mondmasker of niet: Nielse Jaarmarkt is opnieuw schot in de roos

De Nielenaren hebben de weergoden aan hun kant. Mede dankzij het heerlijk herfstweertje was de Nielse jaarmarkt opnieuw een voltreffer. Al zal het ongetwijfeld ook aan zo’n honderdtal kraampjes en de meer dan 80 kermisattracties hebben gelegen. Dat de bezoekers verplicht een mondmasker moesten dragen, kon de pret hoe dan ook nauwelijks drukken.

Het was weer gezellig druk op de jaarmarkt in Niel. Meer dan 2.000 bezoekers kwamen maandag genieten van een zonovergoten jaarmarkt. Ze gingen beestjes bewonderen op het Sint-Hubertusplein, leefden zich uit op de attracties op de jaarmarktfoor of deden koopjes bij de standhouders die verspreid over het centrum hun kraampjes hadden opgesteld. Ook opvallend: nagenoeg iedereen leefde de opgelegde mondmaskerplicht na. Nochtans werd de afkondiging van de maatregel vorige week op wat gemor onthaald op de sociale media.

“De mondmaskerplicht wordt goed opgevolgd”, stelt ook burgemeester Tom De Vries (Open Vld) vast. “De meeste mensen doen het spontaan, uit veiligheidsoverwegingen. Het is tenslotte zo druk dat de ‘social distance’ van anderhalve meter onmogelijk gerespecteerd kan worden. Wie geen mondmasker draagt, wordt aangesproken door de politie. Het is in de eerste plaats de bedoeling de mensen te sensibiliseren, niet zozeer om te sanctioneren. Voorlopig zijn er dan ook nog geen boetes uitgedeeld.”

(Lees verder onder de foto.)

Kinderen aaien de dieren op het Sint-Hubertusplein.
Kinderen aaien de dieren op het Sint-Hubertusplein. © Klaas De Scheirder

Covid Safe Ticket

Een mondmasker dragen in openlucht: met de start van de Nielse jaarmarkttiendaagse vorige week vrijdag was het wel even wennen. Zeker gezien je momenteel in de horeca geen masker hoeft te dragen. “Maar daar scant men iedereen op het Covid Safe Ticket”, zegt De Vries. “Op onze jaarmarkt is het echter praktisch heel moeilijk haalbaar om daarmee te werken. Je zou op elke hoek van de straat een controle moeten gaan uitvoeren, en dan nog zouden er grote lekken kunnen zijn. We hebben gekozen voor de veiligste maatregel.”

De burgemeester wijst er ook op dat de federale overheid de mondmaskerplicht in openlucht mogelijk maakt. “Volgens de huidige coronamaatregelen zijn mondmaskers verplicht op jaarmarkten en kermissen als er geen anderhalve meter afstand tussen de bezoekers gegarandeerd kan worden. Dat is hier het geval. Om discussies over die anderhalve meter uit te sluiten, hebben we beslist om de maatregel vooraf af te kondigen. Dat is duidelijk en helder voor iedereen. Zeker gezien de coronacijfers op dit moment was dat de juiste beslissing.”

Vuurwerk

De komende dagen gaat het jaarmarktgebeuren in Niel onverstoord verder. De kermis blijft nog staan tot en met maandag 15 november, al nemen de uitbaters morgen wel een dagje verlof. Op donderdag 11 november is het tijd voor de Jaarmarktcross en op zaterdag 13 november kan je om 20 uur aan de Rupelkade genieten van een vuurwerkshow. Het hele programma is hier na te lezen.

Bron: https://www.hln.be/niel/mondmasker-of-niet-nielse-jaarmarkt-is-opnieuw-schot-in-de-roos~acbb4804/

X